Fett: Søppel eller gull?
Steker du fortsatt biffen eller burgeren din i smør eller olje? Trimmer du vekk alt uønsket fett og kaster det i bioposen, og så i den brune dunken og det forsvinner med renovatøren mandag i neste uke? Ikke etter du har prøvd denne godsaken!

Fett er gull

Dette trenger du:

  • Overflødig fett av storfe (tørrmodnet)

  • Noen minutter av din travle hverdag

La oss få litt røyksmak på fettet

Rester og bruk av HELE dyret
Som jeg skrev om forleden, fikk jeg endelig smakt på den fantastiske filetkammen fra melkekua jeg hadde tørrmodnet. Tørrmodning kommer med en pris. Du mister mye vekt, og det blir en god del svinn i form av trimming av fett og bark. Med unntak av barken (noen bruker denne også) er gode emner for tørrmodning ofte stykker med mye ekstra fett som er supert å lage stekefett av. Så når jeg hadde trimmet av all barken hadde fortsatt T-bonene mine en heftig fettkappe, men i modningsprosessen er det jo fettet som utvikler mest smak. Med andre ord: det er dumskap å kaste dette og la det bli til naturgass (vi bruker det litt til før det går i søppeldunken) Jeg laget også burgere med dette fettet, men fortsatt hadde jeg mye til overs.

Ferdig røykt

Slik gjøres det
Som du kanskje la merke til i listen over ingrediensene, er det ikke mye du trenger. Men det tar litt tid. Du kan gjerne hoppe over røyke prosessen, men har du tid så hever dette smaken på det ferdige produktet noe vanvittig. Del fettet opp i passe små biter, Sett en kasserolle/gryte rett på rista i smokeren din og legg en rist over gryta. Legg fettbitene på risten, men sørg for at de er over gryta, slik at fettet renner ned i gryta og ikke i smokeren din. La det være litt mellomrom mellom bitene slik at røyken kommer til. Hvis noen biter ramler ned i gryta, så lar du de bare være der. Sett smokeren på 105-110 grader. La fettet ligge å kose seg i røyken 1-2 timer. Dytt så alle bitene ned i gryta og legg på lokk (du kan fortsatt la den stå på smokeren eller, fortsette i stekeovnen. Du trenger ikke mer røyk når lokket er på gryta uansett). La fettet ligge å surre i noen timer til. Har du tid og mulighet til det, lar du den gjerne stå i 7-8 timer, men 2-3 timer til er godt nok.

Klar for noen timer til med lokket på

Fjern bitene
Når fettet har fått stått noen timer å putret. Så siler du det flytende gullet du nå har kokt, opp i en annen beholder. Kjør væsken gjennom silen et par ganger, eller hvis du er ekstra kresen, kjør det gjennom ett kaffefilter. Jeg personlig er ikke så kresen så det holdt med 2 ganger gjennom silen for min del. Nå sitter du igjen med en gylden flytende veske som er helt utrolig å steke mat i! Riktig nok vil denne væsken stivne å bli hvit når den kjøles ned igjen, men det er fortsatt gull! Hell over i ønsket lufttett beholder og sett i kjøleskapet, eller frys i en isbit form, så har du porsjons pakker tilgjengelig. Dette holder i månedsvis i kjøleskap. (jo lengre du varmebehandler det, jo lengre holder det, men faren er større for at det blir tomt, en at det harskner)

Flytende gull, Disse er en smakeksplosjon

Dette er potente greier
Dette fettet har en meget god kjøttsmak, og ikke minst den deilige røyktonen. Nå kan du med god samvittighet kaste resten av fettet du silte ut, i biodunken. Jeg er sikker på at hvis du gir renovatøren din ett glass med dette, så slipper du å trille søppeldunkene dine helt til veien i lang overskuelig fremtid også!



0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *