Røyk er ikke bare forbeholdt kjøtt
Smokeren, et fantastisk verktøy for å lage herlig smaksrike kjøttretter. Brisket, ribs, eller en heftig tomahawk biff? Alle disse trives i røyken, og trekker til seg den herlige aromaen røyk tilfører de. Men smokeren eller grillen din kan brukes til så mye mer! Hva med salt? eller kanskje sukker? Hva med løkpulveret til din favorittrub? Nå som sommeren nærmer seg slutten, og mange gjerne kvier seg for å fyre opp grillen? Nå når det blir kaldere, regn, snø og mørke kvelder tar over for sol og varme. Jeg griller hele året selvfølgelig, men å preservere litt av den deilige røykaromaen for senhøsten og vinteren er ingen dum idé. Grønnsakshagen er ferdig vokst og høsteklar. Så nå er tiden inne for å bruke smokeren eller grillen til noe annet en kjøtt. De siste 2 ukene har jeg høstet, tørket å røkt massevis av godsaker fra hagen. Er du ikke så heldig å ha plass til dine egne grønnsaker, hjelp noen du kjenner med å høste litt urter og diverse. Kanskje de også finner litt inspirasjon for den overgrodde pallekarmen sin her!?

Grønnsakshagen i tørket og røykt format

Røykt myntesukker
Så du trodde mojitoen din var den gromeste i gata? Prøv én med røykt myntesukker! Eller server med jordbær og lime.

Dette trenger du:

  • mynteblader
  • sukker
Røyk krydderiet ditt!

Bland sukker og mynteblader
Bland sukker og mynteblader i en blender, kaffebønne-kvern eller kjøkkenmaskin til en fin grøt. Spre den utover i en bakeform, eller langpanne. Sett den i smokeren/grillen din og røyk på ca 60-70 grader. Sukkeret vil smelte noe, men det har ikke så mye å si. Etter 2-3 timer i røyken, så sett formen over i en dehydrator eller stekeovn med tørkefunksjon på 50 grader. Har du ikke tørkefunksjon på ovnen din, kan du bruke varmluft på lavest mulig temp med døren på gløtt slik at fuktigheten forsvinner ut av ovnen. Når sukkeret er helt tørt (etter ca ett døgn ++) tar du det ut av ovnen og setter sukkeret i kjøleskapet i en time eller to før du legger det i en lufttett beholder. Passer perfekt til syrlige desserter,i Mojitoen din, eller i en litt frisk BBQ-rub.

Løk fra egen hage

Røkt løkpulver
I år ble det mange løk til innhøsting, nærmere 40 stk. Så da tenkte jeg at nå er det en perfekt anledning til å lage litt løkpulver, ett krydder som brukes i mange av mine hjemmelagde krydder. Hjemmelaget smaker MYE bedre en de man får kjøpt i butikken, og røyker du løken før du tørker den, smaker den ENDA bedre. Det er enkelt, men tar litt tid som alt annet som skal tørkes.

Dette trenger du:

  • Løk (4-5 stk holder til ett stort krydderglass)
  • Tid
Tynne løkskiver klar for røyk

Kutt løk i tynne skiver
Jeg brukte en mandolin for å få så jevne skiver som mulig. Pass på fingrene, mandolinen er meget skarp og kutter deg raskere en du aner, bruk klossen som følger med så sparer du fingertuppene dine! Spre løkskivene utover et stekebrett/rist med bakepapir under. Legg brettet/risten i smokeren og still inn på 60 grader. Blir det for varmt vil løken svi seg, og dette smaker ikke spesielt godt. Så pass på temperaturen. Etter 3-4 time ær tar du løken ut av smokeren og inn i ovnen på tørke funksjon 50-60 grader her også. La det tørke i godt og vell et døgn, når løken enkelt knekker i fingrene dine er den tørr nok. Knus så løken til pulver med blender, kvern eller kjøkkenmaskin. Oppbevares tørt i lufttett beholder.

Løk ferdig tørket.

Uante muligheter
Man kan tilføre røyk til mange krydder og urter. Paprika, salt, chilli, listen er lang. Hvis du følger prosessene over er det bare fantasien som setter grenser på hva du kan lage. Denne gang har jeg laget blant annet disse godsakene til krydderhylla:

  • Røkt oreganosalt
  • Røkt gressløksalt
  • Røkt myntesukker
  • Røkt løkpulver
  • Oreganopesto
  • Tørkede oregano blomster
  • oreganosalt
  • gressløksalt
  • Tørket salvie
  • Tørkede ringblomster



0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *