Klassikeren spareribs. Desverre er skikkelig spareribs ikke så utbredt i butikkene i vårt langstrakte land, Ofte er de dynket i marinader, ferdig KOKT, eller delt opp i bitte små biter. Og er du heldig å finne en litt større velutstyrt matbutikk hvor de har rå spareribs som ikke er tuklet med, så er det høy sannsynlighet for at dette er bare «halve» ribben også kalt baby back ribs. Ikke at det er noe galt i å lage baby backs, men en skikkelig grov rekke med masse kjøtt ala St.louis style ribs er jo så mye bedre! Har du en slakterbutikk eller en butikk med ferskvaredisk med respekt for seg selv i nærheten, så dra dit å bestill deg noen skikkelige ribs. Og forresten, vær så snill. Ikke KOK de!

Rub it!

Dette trenger du til spareribs:

  • Spare ribs
  • 1 lime
  • BBQ saus/glaze. Bruk din favoritt eller lag din egen
  • Krydderblanding/rub
  • 100g Smør
  • Eplesidereddik/eplejuice
  • Brunt sukker
Klar for GRILLEN

Ikke KOK ribs
Jeg skriver dette en gang til. Fordi, å koke spareribs for å få de møre er trist, og ikke minst bare tull! Gi de heller litt tid på grillen, la de bli infusert med deilig røyksmak, få tid til å utvikle litt bark og bli super møre og smakfulle. Det finnes utallige oppskrifter og fremgangsmåter for å lage denne himmelske BBQ-retten. Alle har sine egne preferanser, men jeg liker mine ribs tilberedet slik at kjøttet løsner fra beinet, men fortsatt har litt tyggemotstand. Dessuten så liker jeg at det er litt sting/spice i glazen til spareribsene. Så nedenfor finner dere fremgangsmåten JEG liker.

Spareribs på grillen er et deilig syn

Tid
Dagen før, jeg føler jeg skriver det ofte for tiden. Men god BBQ tar tid, gode smaker tar tid, ja gode resultater tar tid. Har du ikke tid sier du? Agent Bilkins sa det så pent. «If you want time, buy the magazine.» kudos til deg hvis du tar denne ikke matrelaterte referansen. Men krydderet må få tid til å sette smak, så kvelden før, når ungene har lagt seg og kona har satt seg til rette i sofaen med kveldens gullrekke på tven, sniker du deg elegant inn på kjøkkenet å prepper spareribs. Trim av unødvendige fettklumper, sener og slintrer. Renskjær kantene og skjær vekk brystbenet. på baksiden av ribba over beinene, er det en tynn membran også kalt silver skin på godt nynorsk. Prøv å løsne enden med en smørkniv eller lignende, slik at du kan få tak i skinnet, bruk litt kjøkkenpapir til å gripe tak med å dra av membranen. Jeg har dessverre ikke bilde av dette for øyeblikket. Google/youtube er din venn i dette tilfellet, det ligger tusenvis av filmer på «how to remove membrane spareribs» på internett. Del en Lime i 2 og gni spareribsene inn samtidig som du presser ut litt juice. Dekk så hele ribba med rikelig mengde krydder/rub. Ha gjerne krydderbeholderen litt i høyden slik at du får et jevnt lag over hele spareribsen når du drysser. Pakk kjøttet inn i plastikk eller aluminiumfolie og legg den i kjøleskapet over natten.

Smør og eplesidereddik

3-2-1
Som nevnt finnes det utallige oppskrifter og fremgangsmåter for å lage gode ribs. Jeg Bruker 3-2-1 metoden som et utgangspunkt. Dette gir som regel et godt resultat, og det er lett å time serveringen. Noe følelser må til for å justere underveis selvfølgelig, men stort sett kan du følge denne metoden noenlunde slavisk å få et godt resultat uansett. Hva er 3-2-1? Dette referer til antall timer per steg i prosessen. Kort fortalt 3 timer uten å dekke til, dekke til med folie i 2 timer, pensle med glaze og la kjøttet grilles ferdig den siste timen.

Pakket inn

Low and slow
Litt mer detaljert fremgangsmåte følger. Sett grillen din på ca 110-120 grader og sørg for å ha indirekte varme. Legg så spareribsen på grillen og la den kose seg der i ca 3 timer. Ha eplecideredikk blandet 50/50 med vann eller eplejuice i en sprayflaske og spray ribben ca hvert 45-60 minutt. Når det har gått 3 timer, er det på tide å pakke inn kjøttet i folie. Bland resten av innholdet i sprayflaska sammen med litt brunt sukker i en kjele og varm det opp litt slik at sukkeret løser seg opp. Legg 2 lag med folie før du legger kjøttet oppi og heller over væsken. Legg i noen skjeer med smør også. Pakk kjøttet godt inn før du legger det tilbake på grillen eller i ovnen på samme temperatur. Siden kjøttet nå er pakket inn, vil det ikke trekke til seg mer røyksmak, så du kan godt gjøre neste steg i ovnen slik at grillen er ledig for å lage andre ting, f.eks tilbehøret.

Møre, digge ribs helt uten koking

Siste steg
Etter ca to timer tar du kjøttet ut av folien, og pensler rikelig med BBQ saus på. Legg så den kjøttet tilbake på grillen og la den ligge der til bbqsausen har fått satt seg. Jeg pensler kjøttet med BBQ-saus 2-3 ganger den siste timen. Har du igjen dårlig tid og ikke vil følge agent Bilkins sitt forslag, Så kan du øke temperaturen noen grader. Bare pass på så ikke sausen svir seg. Ingen liker brent saus. Server spareribs med tradisjonelt tilbehør som maiskolber, fylt ananas, coleslaw, litt godt brød og selvfølgelig litt ekstra BBQ-saus. Tips: ha litt smør på brødet og dypp det i BBQ-saus, du kan takke meg senere.

Serveringsforslag, her sammen med fylt ananas



0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *