Når påskeferien nærmer seg, så kommer norsk lammelår i butikkene. Det er faktisk noe av verdens beste kjøtt spør du meg. Sammen med litt røyk fra grill eller smoker så er norsk lam faktisk enda mer fantastisk! Det er ikke så vanskelig å tilberede lam, da det er ganske tilgivende. Men som mye annen god mat, tar også lammelår noen timer å tilberede. Og for best resultat, begynner forberedelsene gjerne kvelden før.

En god krydderblanding og hvitløk er viktig

Dette trenger du til lammelåret:

  • Et helt lammelår med bein
  • Rødvinsedikk og vann blandet 50/50
  • Olivenolje
  • 1-2 hvitløk uten fed (kina-hvitløk)
  • BBQ glaze/saus
  • Din favoritt dry-rub til lam. Lag selv eller bruk en god ferdiglaget en. Bare det inneholder litt urter slik som rosmarin, timian, salvie eller lignende så smaker det godt til lammet ditt.
Lammelåret klar for grillen. På ca 100-110 grader.

Rub
Dagen før servering stikk noen hull med en skarp kniv i låret og stapp hullene med hvitløksbåter. Gni låret inn med olivenolje og dryss rikelig med krydder (rub) over hele låret. Pakk låret godt inn i aluminiumsfolie eller plastfolie og legg det i kjøleskapet natten over.

Lammelåret koser seg på grillristen.

Grillen
Ta lammelåret ut av kjøleskapet og forvarm grillen (eller ovnen) til 100-110 grader. Når grillen er varm legger du lammet på grillen på indirekte varme. Hvis du vil bruke litt av kraften fra låret til saus legger du en form under, slik at det kan renne av oppi den. Bland Rødvinsedikk og vann 50/50 og bruk en sprayflaske til å spraye kjøttet ca hver time til kjøttet er ferdig. Da kjøler du ned overflaten på kjøttet, slik at du får mer røyksmak og en litt mer crispy utside på kjøttet

Husk å spray kjøttet

Kjernetemperatur
På et lammelår på ca 3kg så beregn ca 5-7 timer på grillen. Serveringen kan du justere med hviletiden etter at kjøttet er grillet ferdig. Når kjøttet har nådd ca 63-65 grader i kjernetemperatur, så skrur du opp temperaturen på grillen til 125-130 grader. Så pensler du kjøttet med en oppvarmet god bbq glaze. Gjerne en litt frisk saus med f. Eks honning i.

Oppvarmet glaze trekker bedre inn i kjøttet. Det gir god smak, og lammet ser FORTREFFELIG ut!

La sausen sette seg i 30 minutter
Etter ca 30 minutter har sausen fått satt seg litt rundt kjøttet. Da tar du låret av grillen og pakker det godt inn i to lag med aluminiumsfolie, og gjerne ett pledd eller 2. La det så hvile på kjøkkenbenken i en times tid +/-. Her kan du justere serveringen etter eget ønske. Når kjøttet hviler, kan du lage tilbehøret. Denne gangen laget jeg surkål, rosenkål og en frisk blåbærsaus til kjøttet.

Serveringsforslag, Server gjerne med en passende rødvin, F.eks en Rioja



0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *