Det er ingen anledning hvor det ikke passer med beef jerky! Som en god snacks i matpakka, på tur, som en del av en BBQmeny eller på natten etter byturen når du lusker forbi kjøleskapsdøra (kjøleskapsprodusenter har jo tross alt utstyrt kjøleskapet med lys så da må det vel være innafor?) Beef jerky smaker alltid godt, og det er heller ikke vanskelig å lage men det tar litt tid.

Fettkappe
Mager flatbiff er perfekt til jerky

Kjøttet
Hvilke stykker passer til å lage beef jerky? I motsetning til en god biff så bør man helst finne et kjøttstykke uten så mye fett og marmorering. Siden vi kun skal tørke kjøttet vil fettet kun bli harskt og seigt hvis man bruker ett stykke med for mye fett. Passende stykker kan være f.eks flatbiff, lårtunge etc. Du kan bruke indrefilet også, men det må da være måte på å flotte seg til jerky med prisen på indrefilet. Jeg brukte 5kg flatbiff denne gangen. (Det høres kanskje mye ut, men jerky får fryktelig kjapt bein å gå på og man ender med å lage alt for lite. Så jeg anbefaler å lage mye.)

Picanha fra siden
Det er litt arbeid, men det er verdt det!

Marinade
Til beef jerky kan du bruke den marinaden du selv liker best. Gjerne teriyaki, chillisaus eller lignende. Bare styr unna marinader med for mye olje, for da blir kjøttet veldig klissete. Jeg legger med en enkel marinade men den kan varieres i det uendelige. Mengden marinade er til ca 5 kg kjøtt så gjerne halver den eller noe hvis du lager mindre

Ingredienser

  • 3dl soyasaus
  • 3dl worcestershire saus
  • 2ss chipotlekrydder
  • 2ss honning
Picanha i delt i biffer
Klar til å marineres over natten i kjøleskapet

Forberedelser
Begynn med kjøttet. Legg det gjerne i fryseren i en times tid slik at kjøttet blir litt fastere. Kjøttet skal så kuttes i jevne tynne skiver på tvers av kjøttfibrene. Jo mer ujevn tykkelse jo mer variabelt blir resultatet. Når kjøttet er ferdig skivet, blander du marinaden og legger enten kjøttet med marinade i en bolle eller i en plastpose. Legg i kjøleskapet over natten og vend kjøttet noen ganger slik at det blander seg jevnt

Picanha i delt i biffer
The bacon pit ble rett å slett ikke stor nok for 5 kg beef jerky

Tilberedning
Når du er klar til å begynne å tørke kjøttet, setter du opp grillen,smokeren eller ovnen på ca 50 grader. Unngå å ha temperaturen noe mer en 70 grader for da vil kjøttet begynne å steke/koke. Legg kjøttet med avstand til hverandre og la kjøttet ligge i ro til det er ferdig. Dette kan ta alt infra 4-8 timer, alt etter hvor tykke skivene dine er. Jerkyen er ferdig når den er tørr og kan bøyes uten å brekke. Har kjøttet lyse myke felt kan dette tyde på at de ikke er ferdig eller har begynt å koke/steke. Når jerkyen er ferdig legger du de til kjøling i en boks eller åpen pose til det ikke dugger på posen. Så legger du de i en lukket boks eller pose i kjøleskapet. Holdbarhet er ikke et problem, det er tomt lenge før de ikke er holdbare lenger.

Picanha i delt i biffer
Beef jerky er DIGG!



0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *