Julen nærmer seg med stormskritt. P7 klem spiller alle juleklassikerne på radioen. Naboer risikerer beinbrudd, langtidsykemelding og elektrosjokk i kampen om hvem som greier å henge opp mest julelys på tomta i år også! Dette setter jo alltid stemningen på topp, men det er på kjøkkenet og i grillhytta den virkelige julestemningen kommer fra. Nemmelig, julematen! Her i huset er det den klassiske juleribba som serveres på julaften, og den tilberedes selvfølgelig på grillen. Du kan selvfølgelig bruke en vanlig stekeovn på denne oppskriften også.
Dette trenger du til juleribba:
- 3-4 kg tynnribbe (ca 3-400gr pr person avhengig av tilbehøret)
- 3-4 gulrøtter
- 1 selleristang
- 1 løk
- Vann
- Kjøttfond/buljong
- Flaksalt
- Smør
Kryddermiks:
- Kvernet Pepper
- Malt nellik
- Allehånde
- Paprikapulver
- Kardemomme
- Hvitløkpulver
- Muskat
Hovedelementene i krydderet er salt og pepper, de resterende ingrediensene er bare for å tilsette litt ekstra julesmak. Vær litt sparsom med muskaten og kardemommen.
Rut opp svoren
For å få en pen og sprø svor må denne rutes. Skinnet på grisen er ganske seigt og hardfør så du må bruke en skarp kniv til dette. Jeg bruker tapetkniv til dette formålet (ja, jeg har en egen tapetkniv for matlaging) prøv å lage rutene like store over hele skinnet. Snitt helt gjennom skinnet og ett godt stykke ned i spekket. Løft ribba opp fra undersiden slik at svoren bøyer seg litt fra hverandre. Renskjær slingser og stygge deler fra ribba før du tørker den godt med litt kjøkkenpapir. Gni svorsiden med en rikelig mengde flaksalt. Sørg for å få saltet godt ned mellom rutene. Strø så godt med kryddermiks over ribba, på alle sider. La ribba ligge på en rist i kjøleskapet i minst ett døgn, gjerne 2 med svorsiden ned. Dekk over med plast.
Damp er viktig
En annen viktig del av prosessen med å få svoren sprø er å dampe den før man steker eller griller den. Smør en form eller langpanne med litt smør, og hell på vann, slik at det såvidt dekker bunnen. Ved neste steg strides de lærde om man skal dampe ribba med svoren opp eller ned, men jeg velger å dampe min ribbe med svoren ned. Dekk til formen godt og tett med aluminiumsfolie og sett formen i stekovnen på 230 grader i ca 30 minutter. Dette kan du også gjøre i grillen, men du tilfører null smak fra grillen så lenge kjøttet er dekket til i formen. Og dessuten er det veldig greit å fyre opp grillen samtidig som ribba dampes i ovnen.
Grill og temperatur
Neste steg er å ta ribba ut av ovnen, snu den slik at svoren peker opp, og legg ribba på en rist over en langpanne, eller i en egnet form med rist i. Aluminiumsfolien fra dampingen kan du bruke videre ved å pakke den lett sammen til en ball og legge under ribba slik at svoren får en liten «pukkelrygg» slik at fett lettere renner vekk fra svoren under steking. Kutt løk, selleristang og gulrot i grove biter å legg i formen, sammen med ca 5dl vann og buljong (Ferdig kjøttkraft kan også brukes). Legg ribba tilbake i ovnen på nederste rille på 230 grader i 30 minutter. Du kan selvfølgelig gjøre dette steget på grillen også, men siden ovnen allerede er satt på 230 grader og resten av stekingen skal være ved mye lavere temperaturer, lar jeg den være i ovnen for dette steget. Etter 30 minutter tar jeg ut ribba og grønnsaksformen, og flytter disse til grillen som bør ha en temperatur på ca 150-160 grader(indirekte varme) i ca 2 timer. Man kan også velge lavere steketemperatur her hvis du har god tid og ønsker mer smak av røyk og grill. Kjøttet er ferdig når kjernetemperatur er i underkant av 75 grader.
Sprø svor
Når ribba nærmer seg ønsket kjernetemperatur, setter jeg ovnen på 240 grader med grillelement på. Det er lettere å ha kontroll på svoren når man kan se svoren. Så tar du formen med grønnsaker og ribba ut av grillen. Kraften i formen kan du nå sile av å lage deilig brun saus av. Sett så ribba med svoren opp på nederste rille i ovnen. Følg godt med, svoren går fra poppet til kremert på kort tid! De aller fleste ovner steker med ujevn varme, dette gjør at svoren din mest sannsynlig vil bli kjappere ferdig på en av sidene. Hvis deler av svoren er poppet, kan du legge litt aluminiumsfolie over området som er ferdig, og snu ribba slik at svoren blir jevnt stekt. Når du er fornøyd med svoren tar du ribba ut av ovnen og lar den hvile litt mens du gjør ferdig tilbehøret. Jeg serverer som regel ribba sammen med medisterkaker, brun saus, julepølser, mandelpoteter, grønnsakene fra formen, rødkål, surkål, og ikke minst brun julebrus!
0 kommentarer