Langt inne i fjellheimen i Pakistan. I himalayafjellene finner man salt. Mengder av rosa salt. Dette saltet brukes ofte til bordsalt, i helsekost,lamper og spaprodukter. Men disse er også ypperlig å brune og servere kjøttet ditt på. Hvorfor? Det er noen fordeler og ulemper, men det skal jeg gå igjennom nå.

T-bone servert ved bordet på glovarme saltsteiner

Sunnere?
Det har lenge blitt diskutert om salt fra himalaya har noen helsemessige fordeler kontra annen salt. Det skal ikke jeg mene noe om, men jeg vet at det smaker godt i det minste. Så hvorfor burde man brune kjøttet på en saltstein? Som jeg har skrevet om tidligere, så bruker jeg ofte en såkalt reverse sear metode når jeg steker biff. Denne er også perfekt å bruke for å time serveringen din til resten av maten din. Å brune kjøttet på saltsteinen gir en liten ekstra kompleksitet i smaken på kjøttet, men hvis du i tillegg server kjøttet på den varme steinen, kan gjestene selv bestemme ønsket stekegrad. Hvis du i tillegg skjærer kjøttet i skiver vil alle bitene ta opp et hint av salt også.

Salt steiner til oppvarming på grillen

Prosessen
Det tar litt tid å varme opp en saltstein, fordi man må varme den opp gradvis. Hvis ikke risikerer du at den sprekker. Med en gass grill er dette meget enkelt, disse har som regel 3 hoved stillinger. Lite varme, medium og høy varme. Start på kald grill og still in laveste mulig temperatur og la steinene ligge der ca 15-20 minutter, før du skrur opp temperaturen til medium. Vent nye 15 minutter før du justerer opp temperaturen til siste steg. En saltsten tåler omtrent 230-240 grader, så ikke la grillen bli mye varmere en dette. Legg gjerne steinene på en ekstra rist slik at de blir lettere å ta av grillen senere. (Du kan også varme de i ovnen selvfølgelig)

2 stk T-bones på indirekte varme (ca 110 grader)

Begynn med kjøttet
Krydre og varm kjøttet opp på lav varme på en annen varmekilde. Ta av kjøttet fra varmen før det er ferdig stekt. Gjerne på ca 43-45 grader, (med mindre du liker biffen mer på den rå siden, da tar du den av varmen enda tidligere. Nå kan du enkelt time serveringen, Rett før du skal servere, legger du kjøttet på saltsteinen og bruner det raskt på begge sider 1-2 minutter på hver side. Har kjøttet en fettrand så fres dette 30 sekunder-60 sekunder først! Legg kjøttet over på ett skjærebrett og del de opp i passe serveringskiver. Sett så saltsteinen på et gryteunderlag på bordet, og legg bitene på saltsteinen igjen. Nå kan du sette deg ned, nyte ett godt glass vin, og bare be gjestene forsyne seg når de er fornøyd med stekegraden. Varmen i steinen holder en god stund, men vil avta såpass at kjøttet ikke steker så fryktelig lenge etterpå. Men fortsatt holder seg varm. Server gjerne sammen med litt chimichurri

Ferdig oppdelt og steker ferdig på den varme saltsteinen


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *